Een Duitse vereniging van kinderartsen raadt het dragen van een baby waarin deze naar voren kijkt af. Het zou schadelijk zijn voor de heupgewrichten. Deze conclusie is veel te kort door de bocht en ongenuanceerd. Ten eerste is het belangrijk te weten dat je deze draagmethode pas mag gebruiken als een baby zijn hoofd rechtop kan houden, dus dat nekspieren en werveltjes sterk genoeg zijn. Bij pasgeboren en zeer kleine baby’s wordt deze draagmethode afgeraden. Maar als kindjes hun hoofd goed rechtop kunnen houden, meestal rond vier maanden, en nieuwsgierig worden naar hun omgeving, zijn ze juist blij en gelukkig als ze eens wat anders kunnen zien dan vaders of moeders borst. Er zijn diverse aanbevelingen van medische deskundigen beschikbaar die dit kunnen onderbouwen.  Waar het om gaat is dat heupgewrichten altijd in een open houding moeten kunnen staan, liefst in de ‘M houding’ met de kniehoogtes hoger dan de billetjes. In Engeland is overigens een bericht verschenen dat artsen zich zorgen maken over het strak inbakeren van baby’s,  met de beentjes strak tegen elkaar in een rechte positie zonder de mogelijkheid deze te buigen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op heupdysplasie! Zie http://www.arthritisresearchuk.org/news/general-news/2012/march/tight-swaddling-linked-to-rise-in-baby-hip-problems.aspx

2 Comments on Baby in buikdrager naar voren laten kijken ja/nee?

  1. Helaas is bij face-forward het niet mogelijk om de M positie te bewerkstelligen, en ook is het niet mogelijk een bolling van de rug te krijgen: je kind trekt een rechte-, of nog slechter een holle, rug op jouw buik: dat geeft onnodige stress op de ruggewervels. Ook hangt bij face forward je kind doorgaans te laag waardoor alle gewicht aan jouw schouders hangt en met weinig contactpunten tegen je aan, het bungelt. Je ziet vaak dat ouders automatisch de beentjes van hun kindje gaan ondersteunen: dan bungelt het minder en is het minder zwaar.
    Gelukkig is het heel goed mogelijk je kindje mee te laten kijken met je, de wereld in, op een manier die geen van deze nadelen heeft, en voor zowel drager als gedragene volledig ergonomisch zijn en daarmee uren per dag te doen, als je dat wil. En dat kan vanaf wanneer jij dat wil, bijvoorbeeld vanaf wanneer je kindje dat fijn vindt dan buik-aan-buik. Dat is, omdat het ook volledige ondersteuning geeft bij het nekje en de houding: Rugdragen en zijdragen! Dit geeft je kind precies de voordelen die je terecht noemt: mee met de ouder kijken naar wat er komt.
    Rugdragen en zijdragen kan in een draagdoek, een ringsling, of in een passende babydrager zoals een mei tai (hoptye, bondolino, etc), want je kindje kan zich gemakkelijk ook weer afsluiten voor alles wat op hem of haar afkomt. Er is geen max aan het aantal uren dat je kindje gedragen wordt aaneen, noch hoeveel per dag. En voor de drager: een ergonomische drager draag je hoog op je torso, niet op je buik. Je kindje moet je kunnen kussen, je kin kan rusten op je kindjes hoofd.

    Voor wie denkt dat gedragen kinderen later leren lopen of praten: het tegendeel is waar zo blijkt uit de praktijk. Het is het enige vervoersmiddel dat primair aan de behoefte van je kind voldoet, zonder daarbij zelf in gemak in te boeten qua wendbaarheid, gemak, en communicatie met je kind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *